דף הבית » התרופות העדכניות לאלצהיימר

התרופות העדכניות לאלצהיימר

תרופות לאלצהיימרעדיין אין תרופה שמסוגלת לתת מענה למחלת האלצהיימר, מחלה אשר פוגעת בתאי המוח וגורמת להידרדרות קוגניטיבית ולבעיות, אך כן ישנן תרופות המסייעות להתמודד עם המחלה ואף לעכב את ההתפתחות שלה, ולו במעט.

מהן התרופות הקיימות וכיצד הן מאפשרות התמודדות עם הסימפטומים של המחלה?

מטרת הטיפול התרופתי

ברגע שחולה אובחן כי הוא חולה באלצהיימר, אין אף תרופה שיכולה להחזיר את הגלגל אחורה, לבנות מחדש את התאים במוח או לעצור לחלוטין את התפתחות המחלה.

אך מאחר ואלצהיימר הינה מחלה המתפתחת בקצב מתון בדרך כלל, ישנן תרופות המסייעות גם להתמודד עם המחלה וגם ליצור האטה מסוימת בתהליך הפגיעה של תאי המוח, בעיקר כאשר המחלה נמצאת בשלבים מתונים עד בינוניים.

דונפזיל (Donepezil) – משווק בשמות אריספט®, אסנטה® וממוריט®

תרופה  המעכבת את האנזים כולינאסטראז המצוי במוח, אשר אחראי על הפירוק של האצטיכולין הגורם לתופעת השיטיון בקרב חולי אלצהיימר. מחקרים מראים כי חוסר באצטיכולין במוח הוא זה שיוצר את בעיות הזיכרון וההתדרדרות הקוגניטיבית.

דונפזיל מסייעת להגברת רמת האצטילכולין. התרופה אינה מסוגלת לעצור את המחלה, אך היא מאפשרת תפקוד טוב יותר ברמה היומיומית, בעיקר כאשר מדובר בחולי אלצהיימר בדרגה קלה. תרופות נוספות המבצעות את אותה פעולה הינן: ריבאסטיגמין (Rivastigmine) – משווק בשם אקלון®, גלנטאמין (Galantamine) – משווק בשם רמניל®.

תופעות לוואי: בחילה, הקאה, שלשול, כאב ראש, תשישות, קשיי שינה, התכווצויות ועוויתות שרירים.

ממנטין (Memantine) – משווק בשם אביקסה®

תרופה אשר מסייעת בשיפור תפקוד הזכרון ואת היכולת להעביר אותות מהמוח אל מעשים, באמצעות היכולת לחסום את הקולטנים שגורמים לגירוי יתר עצבי במוח. ממנטין, או בשמה השיווקי, אביקסה, מאפשרת אף לסייע במעט באשר לפעילות המוחית. הסיוע בא לידי ביטוי גם ברמת התפקוד במהלך היום יום, אשר משפיע באופן ישיר על ההתנהגות.

תופעות לוואי: סחרחורת.

סלג'ילין (Selegiline)

זוהי תרופה נוגדת חמצון, המאפשרת להאט את קצב ההרס של תאי המוח. מחקרים מראים כי שימוש בתרופה נוגדת חמצון מונעת מאותם רדיקליים חופשיים לגרום להרס מאסיבי, או לפחות להאט את ההתפתחות שלהם.

תופעות לוואי: סחרחורות, יובש בפה, קושי להירדם, כאבי שרירים, פריחה, בחילות ועצירות.

התאמת הטיפול התרופתי

בדרך כלל, יש צורך בשילוב של מספר תרופות, וכן בשינוי של כמות המינון. לעתים, בנוסף לתרופות בעלות התוויית טיפול בחולי אלצהיימר, יש צורך בתרופות המתאימות לטיפול ההתנהגותי ולתחושות הדיכאון והחרדה המתלוות אליה. התאמת הטיפול התרופתי תעשה רק לאחר אבחון מלא של החולה ובדיקה קפדנית, על מנת להתאים גם את סל התרופות וגם את המינון.

המעקב אחר החולה הינו מעקב שגרתי, על מנת לאמוד את התאמת התרופה ולבדוק האם היא אכן מחוללת שינוי, או לפחות מסייעת במעט. במשך הזמן, ובשל התפוררות התאים במוח, עלולים לצוץ תסמינים נוספים הפוגעים בצורה מהותית בהיבט הפיזי, החל מקשיים בעיכול ועד לשליטה על סוגרים – אלו, יטופלו באופן נפרד ובהתאם לסוגי הסימפטומים.

מפעם לפעם אנחנו שומעים על פריצת דרך בתחום המחקר הרפואי והתרופתי במחלת האלצהיימר, אך כיום, אין עדיין תרופה שיכולה להבריא חולה אלצהיימר, או לעצור את התקדמות המחלה באופן משמעותי. יחד עם זאת, ישנן תרופות היכולות להאט את קצב התפתחותה, בעיקר בחולים המאובחנים בשלבים המוקדמים של המחלה.

לכן, יש משמעות גבוהה מאוד לאבחון מוקדם של אלצהיימר, כמו גם התאמה של סוגי התרופות, ובשילוב עם תרופות נוספות המסייעות לטיפול בהיבטים ההתנהגותיים והנפשיים בקרב חולי אלצהיימר.

 

אולי יעניין אותך גם:

בקרוב תאושר תרופה חדשה נגד אלצהיימר – אדוקנומאב

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר