דף הבית » אבחון פסיכיאטרי

אבחון פסיכיאטרי

אבחון פסיכיאטרי לאלצהיימראחת הדרכים לאבחן את מחלת האלצהיימר, היא באמצעות פסיכיאטר. אבחון פסיכיאטרי מאפשר לקבוע האם מדובר באלצהיימר, או במחלה אחרת, כמו דמנציה.

כיצד בדיוק מתבצע אבחון פסיכיאטרי לאלצהיימר? והאם ניתן להסיק בוודאות כי אכן מדובר באלצהיימר? לפניכם כל הפרטים.

מתי לפנות לאבחון פסיכיאטרי?

ישנם מספר סימנים אשר מצריכים מתן תשומת לב, ובעקבותיו פנייה אל גורם מקצועי, כגון פסיכיאטר או פסיכוגריאטר. אבחון המחלה מתבצע אצל פסיכיאטר, מאחר ואין אפשרויות בדיקה אחרות המאפשרות לגלות את המחלה או לקבוע את דרגתה.

בחינה מדוקדקת של תאי המוח באמצעות סקירת מוח תספק רק מראה חלקי באשר למחלה. כאשר יש קושי לזכור אירועים שונים, קושי להתרכז או לבצע מטלות יום יומיות פשוטות, כאשר יש בלבול לגבי השעה או המקום, קושי להתמצא במרחב ואפילו קושי בדיבור, הרי שהדברים מחייבים אבחנה מקצועית.

חשיבות אבחון פסיכיאטרי מוקדם

ככל שיתבצע האבחון בשלב מוקדם יותר, כך ישנן אפשרויות שונות לסייע להאט את קצב התפשטות המחלה. בדרך כלל, הגורם הפונה יהיה קרוב משפחה, ולא החולה עצמו, מאחר והדחקה של הבעיה, או חוסר ההבנה כי קיימת בעיה, היא אחד מהתסמינים הראשוניים.

אלצהיימר הינה מחלה הקשורה אל התפוררות, או ניוון של תאי המוח. מחלה זו, באה לידי ביטוי על ידי שינויים התנהגותיים וקוגניטיביים, ועל כן, הגורם המוסמך לקבוע כי אכן מדובר במחלת אלצהיימר, הינו פסיכיאטר או פסיכוגריאטר. גם אם פונים אל רופא נוירולוג, ההערכה ומידת המחלה תעשה על ידי פסיכיאטר, וכן בשילוב עם גורמים טיפוליים אחרים.

כיצד מתבצע אבחון פסיכיאטרי?

על מנת לאבחן את מחלת האלצהיימר, יש צורך במספר מבדקים, אשר השילוב שלהם יחדיו, יאפשרו לאמוד את המחלה ואת היקפה, וכן לבדל אותה ממחלות אחרות אשר אף הן באות לידי ביטוי בתסמינים של שכחה, כמו דמנציה, דיכאון ואף גידול מוחי. רק לאחר שלילת מחלות פיזיות אחרות, או במקביל אליהן, מתבצעת הערכה על ידי הפסיכיאטר, באמצעות שיחה ושאלונים שונים, המסייעים לבדוק את המחלה ואת רמתה.

  • קבלת רקע על הנבדק – היות וחולי אלצהיימר נמצאים בהכחשה לגבי מצבם, בדרך כלל מתוך חוסר יכולת להבין כי משהו אינו כשורה, יש צורך בקבלת רקע לגבי התסמינים. מבדק זה מתבצע באמצעות ראיונות עם קרובי משפחה, על מנת להעריך את חומרת הסימפטומים הקיימים.
  • מבחן מיני מנטל – זהו אחד המבחנים הראשוניים לאבחון שח מחלת אלצהיימר. מבחן זה מאפשר לבדוק את התפקוד הקוגניטיבי של המטופל, והוא בנוי משלושה חלקים שונים. החלק הראשון קשור אל ההתמצאות במרחב ובזמן, החלק השני קשור אל היבטים של שפה והחלק השלישי בודק את רמת התפקוד.
  • מבחנים נוירופסיכולוגיים – מבחנים אלו הינם השלב האחרון באבחון של אלצהיימר, והם נחשבים למורכבים יותר, מאחר והם מצריכים חשיבה לעומק, הבנה, היגיון ואף ריכוז.

זה לא הגיל. זה אלצהיימר

בדרך כלל, לוקח זמן עד שמרכיבים את כל הפאזל ומבינים כי ישנה בעיה אקוטית הדורשת התערבות רפואית. מאחר ומחלת האלצהיימר תוקפת בדרך כלל את אוכלוסיית הקשישים, הרי שפעמים רבות שכחה או חוסר ריכוז, נראים כחלק מסימני הגיל והזקנה.

אך האמת היא, כי גם צעירים יותר עשויים ללקות באלצהיימר, ובכל מקרה, אבחון מוקדם של אלצהיימר יאפשר התאמה אופטימלית של תוכנית הטיפולים. על אף שאין היום תרופה המאפשרת לרפא את המחלה, או לעצור את קצב ההתקדמות שלה, בכל זאת, טיפולים תרופתיים זמינים להקלת התסמינים והאטת קצב ההתקדמות, במיוחד כשאלצהיימר מתגלה בשלבים המוקדמים.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

ליווי רוחני לחולי אלצהיימר – ללוות אותם במסע החיים, ולהיות שם עבורם

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר