דף הבית » כשרות משפטית

כשרות משפטית

כשרות משפטיתבעידן המודרני, מרבית האנשים יוצאים מתוך הנחה שהאדם הבוגר (שגילו מעל ל-18 שנים) הינו בעל כשרות משפטית מלאה. גישה זו, הנתמכת על ידי החוק, איננה יכולת להיות מקיפה ונטולת סייגים.

בסופו של דבר, אדם בוגר עשוי להיות מוגבל ביכולתו להבין את משמעות מעשיו וזאת כתוצאה ממחלה, לקות נפשית ומסיבות נוספות.

חולי אלצהיימר, למשל, עשויים לאבד את יכולתם לדאוג לעצם ולהתנהל באופן התואם את האינטרסים של עצמם ועשוי להיות להם קושי לבצע סוגים שונים של התנהלות משפטית.

למשל, חתימה על חוזה שכירות, הוראה משפטית לבנק לביצוע מכירה של ניירות ערך, הסכמה מדעת לקבלת טיפול בבית החולים – כל אלה יכולים להיות בעייתיים ואפילו בלתי אפשריים כאשר מדובר בחולה אלצהיימר במצב מחלה מתקדם.

גם צעדים אחרים כגון חתימה על צוואה, אחזקת כרטיס אשראי והתנהלות מול רשויות שונות יהיו בעייתיים כאשר יש מגבלה הפוגעת בכשרות המשפטית. מהו הפתרון במצב זה? קבלת מינוי מטעם בית המשפט עבור גורם שיהווה אפוטרופוס.

מגבלה בכשרות המשפטית

בית המשפט לענייני משפחה יהיה בדרך כלל הרשות החוקית שתאשר לאדם זה או אחר (לעיתים גם לחבר בני אדם) לשמש כאפוטרופוס. אך לא בית המשפט יהיה הגורם שמתחיל את התהליך הזה, של העברת ההיבטים החוקיים והמשפטיים בניהול חייו של אדם אחד לידיו של אדם אחר. על מנת שבית המשפט יאשר את קיומה של מגבלה בכשרות המשפטית חייבת להגיע דרישה מתאימה.

מדובר בבקשה למינוי אפוטרופוס שאותה מורשים להגיש בני המשפחה ואם אין כאלה, עובדת סוציאלית תישא בכך. כאשר מדובר בחולה אלצהיימר, בני המשפחה הקרובה בדרך כלל יגישו בקשה למינוי אפוטרופוס – אח או אחות, אם או אב, לעיתים נכד, נכדה או בני הזוג. אחד מבני המשפחה האמורים יביע נכונות לקחת על עצמו תפקיד זה.

מינוי בהסכמה

מינוי אפוטרופוס לא יהיה לעולם מינוי שבכפייה. בנוסף, מינוי זה צריך להיות בהסכמה של אנשים בעלי עניין – בני המשפחה. אם ניקח לדוגמא את יכולתו של האפוטרופוס לבצע שינוי בצוואה, ניטיב להבין מדוע חייבים בני המשפחה לאשר את מינויו או להתנגד לו. במידה ובני המשפחה אינם מוכנים להסכים לכך שפלוני מתוך הקרובים ישמש כאפוטרופוס, ימנה בית המשפט גורם אחר שיבצע תפקיד זה. המשמעות – יהיה זה גורם חיצוני שיקבל שכר עבור ביצוע התפקיד.

ראוי לציין שמעשיו של האפוטרופוס חייבים לעלות בקנה אחד עם צרכיו של מי שנחשב למוגבל או פסול דין. זאת ועוד, יש להגיש לבית המשפט אסמכתאות מתאימות שיוכיחו שיש הצדקה לפגיעה זו באוטונומיה ובחירות של החולה.

רק אם גורם רפואי, לעיתים גם סוציאלי, יפרט את הסיבות לשביעות רצונו של בית המשפט, אכן ימונה אפוטרופוס. זאת ועוד, מעשים לא סבירים של אפוטרופוס עלולים להביא לכך שהוא יועבר מתפקידו.

כשרות משפטית חלקית

קיימת הכרה בכך שלא כל אדם המוגבל בנפשו או בגופו ולא כל חולה אלצהיימר הינו באופן אוטומטי חסר כל יכולת לטפל בענייניו המשפטיים. משום כך, בהחלט יתכן מצב שיאושר אפוטרופוס שיוכל לטפל אך ורק בהיבטים מסוימים הנוגעים לחייו ולגופו של החולה.

למשל, אפוטרופוס שימונה לצורך טיפול בענייני גוף (למשך מתן הסכמה לאשפוז, שחרור מבית חולים, הסכמה לניתוח) לא יכול לבצע מהלכים הנוגעים לרכוש, שינויי צוואה וכדומה. על מנת שניתן יהיה לקבל החלטות הנוגעות לרכוש, לכספים, לחשבון הבנק וכדומה – הכשרות המשפטית צריכה להיות נמוכה עד בלתי קיימת. במקרה זה, ימונה אפוטרופוס לענייני רכוש, בהמלצת פקיד סעד ואישור בית המשפט.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר