דף הבית » פעילות גופנית

פעילות גופנית

פעילות גופניתאלצהיימר הינה מחלה אשר עדיין מוגדרת כמסתורית ומפחידה, אמנם המודעות לה הולכת ועולה וכך גם המחקרים והידע הנצבר אודותיה, אולם ההתמודדות אתה ויכולות הטיפול עדיין מוגבלות והיא עדיין נמצאת בקטגוריה של מחלות חשוכות מרפא.

משאבים רבים מופנים לחקר המחלה אשר מתפשטת בעולם המערבי והופכת לצערנו לנחלתם של קשישים רבים ומשפחותיהם אשר מתמודדים עם קשיים ומצוקות, אחת ההתפתחויות האחרונות העולות מניתוח הגורמים למחלה ומעקב אחר תסמיני המחלה מראה כי לפעילות גופנית השפעה חיובית על חולי האלצהיימר, הן בהיבט הקוגניטיבי והן בהיבט הנפשי וכי פעילות גופנית מתונה וקבועה מהווה אמצעי מניעתי להתפתחות המחלה.

פעילות גופנית לשיפור התפקוד הקוגניטיבי

מחקרים אשר נערכו בשנים האחרונות הולידו גישות המצביעות על קשר בין ביצוע פעילות גופנית לבין שמירה על התפקוד והיכולות הקוגניטיביות. ממצאים אלה מקובלים גם על ידי אנשי הרפואה והמחקר ומבטאים את החיבור בין הגוף המוח והנפש ואת ההתייחסות אל המערכות השונות אצל האדם כיחידה אחת.

גישה זו נתמכת ומושפעת מתורות המזרח המצביעים על קשר בין פעילות גופנית לשיפור היכולת והתפקוד המוחי והנפשי. פעילות גופנית נמצאה כאמצעי יעיל למניעת תהליכי הזדקנות של המוח וכבעלת יכולת למנוע מחלות כדמנציה ואלצהיימר וכן היא שומרת ומתחזקת את היכולות המוחיות בגילאים מוקדמים יותר.

מחקרים

גישה זו מתבססת על ממצאים העולים ממעקב אחר קשישים אשר התעמלו באופן מוסדר והפעילויות הגופניות שלהם היו בסיסיות וכללו עבודות בית שונות כגון ניקיון, בישול, גינון וכן צעדות רגליות בסביבת הבית. פעילויות אלה אמנם פשוטות אולם ההשפעה אשר נצפתה על יכולות התפקוד המוחיות של הקשישים הייתה משמעותית, לעומת זאת בקרב קשישים אשר לא היו פעילים ניתן היה להבחין בירידה במבדקי היכולת השכלית.

מסקנות המחקר היו מעודדות והביאו להבנה כי גם פעילות גופנית פשוטה אך עקבית יכולה לשפר את תפקוד הקשיש וכי הוא יכול להפיק ממנה תועלת רבה. בבדיקות דומות נוספות נמצא כי אצל קבוצות נבדקים אשר עסקו בפעילות גופנית תהליך הירידה הקוגניטיבית היה איטי באופן משמעותי  מאשר אצל קשישים שלא עסקו בפעילות גופנית.

ממצאים

מלבד טיפול בהידרדרות שכלית ובמחלה קיימת, משמעות הממצאים היא העובדה כי אנשים העוסקים בפעילות גופנית הינם בעלי סיכון נמוך יותר ללקות באלצהיימר או דמנציה וכן שגיל פרוץ המחלה יהיה מאוחר יותר. כל העדויות מוכיחות כי פעילות גופנית בסיסית עשויה להעניק לקשישים עוד שנים של צלילות מוחית ולהאט את קצב התקדמות הזקנה.

מודעות ומניעה

הוכחה נוספת המחזקת את השיפור בתפקוד לאור פעילות גופנית ניתן לראות בתוצאות בדיקות MRI אשר הוכיחו כי אזורי העיבוד במוח היו פעילים יותר בזמן פעילות גופנית. המסקנות בקרב המומחים הינן להמליץ על פעילות גופנית בקרב אוכלוסיות הקשישים באותה מידה בה היא מומלצת לצעירים, מלבד ההשפעות הקוגניטיביות ישנה תועלת רבה נוספת כאשר הפעילות תורמת לבריאות השרירים, כלי הדם, השלד והעצמות וכן לבריאות הנפשית. לאור כל זאת התפתחו בשנים האחרונות בעולם וגם בישראל תכניות לרפואה מונעת המשלבות ומעודדות פעילות גופנית.

התעמלות לשמירה על הגוף והמוח

המסר העולה מהמחקרים והידע הנצבר אודות המחלה הוא לעסוק בפעילות גופנית קלה בכל גיל, על מנת להשיג תוצאות חיוביות אין צורך לבצע פעילות עוצמתית אלא די בהליכה קלילה בשכונה בשעות הערב בדגש על ביצוע פעילות בגילאי 50-65 אשר תהיה בעלת אפקט חיובי ותגן על התפקוד הקוגניטיבי בגילאים מאוחרים יותר. יש להקפיד על עקביות בביצוע הפעילות המתונה. פעילות גופנית באמצע החיים יכולה לסייע בשמירה על התפקוד המוחי למנוע הידרדרות קוגניטיבית והתפתחות מחלות דמנציה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר