דף הבית » חדר סנוזלן לטיפול בחולי אלצהיימר

חדר סנוזלן לטיפול בחולי אלצהיימר

חדר סנוזלן

חדר סנוזלן לחולי אלצהיימרחולי אלצהיימר סובלים מקשיים רבים, המתבטאים בקושי להתמצא במרחב, בקשיי שפה וביטוי ואף בשינוי של האישיות עד לכדי התפרצויות פסיכוטיות.

אחת האפשרויות להקל על המצב היא טיפול בחדר סנוזלן, המשלב היבטים רב חושיים המאפשרים חיבור מחדש אל העצמי. מהי השיטה וכיצד ניתן להפיק ממנה יתרונות בקרב חולי אלצהיימר? לפניכם כל הפרטים.

מהו חדר סנוזלן?

חדר סנוזלן הוא חדר לגירוי חושי. השיטה פותחה במהלך שנות השבעים של המאה הקודמת בהולנד, ובמקור נועד לטפל בפגועי נפש ובילדים. חדר סנוזלן הינו חדר נטרלי, הנמצא בתוך מרחב המופרד מהעולם שבחוץ. החדר, אשר לרוב בעל אלמנטים ריקים ולבנים, מאפשר את גירוי החושים על ידי אלמנטים של אור, מגע, צליל וריח הניתזים אל תוך החדר באמצעים טכנולוגיים.

התאורה, הטקסטורות, הצלילים והריחות מגרים את אותם חושים רדומים ומאפשרים התמודדות בתוך המרחב. התחושה הבטוחה והרגועה שיש לחדר סנוזלן מספק קרקע יציבה לחקירה מחודשת, היא מאפשרת לשחרר מתחים חבויים ולקבל את הביטחון מחדש.

כיצד הטיפול מסייע לחולי אלצהיימר?

עד לפני מספר שנים חדרי סנוזלן התמקדו בעיקר בקרב ילדים החווים קשיים רגשיים או בקרב פגועי נפש. בשנים האחרונות, מחקרים הראו כי חדרי סנוזלן יכולים לסייע גם לחולי אלצהיימר. המבנה של חדר הסנוזלן ואפשרויות הטיפול הגלומות בו, מאפשרות לשפר את היכולת הקוגניטיבית שנפגעת כתוצאה ממחלת האלצהיימר.

בנוסף, השהייה בחדר סנוזלן מאפשרת לשחרר את המתחים ואת החרדות, אשר הופכים לרגשות יום יומיים בקרב החולים. תחושת הביטחון שמתקבלת כתוצאה מהטיפול בחדר הינה אמצעי נוסף להקנות לחולה כלי להתמודדות טובה ובריאה, כזו המאפשרת לקבל ביטחון מחודש בסביבה, שהופכת למעורערת במהלך המחלה.

כיצד מתבצע הטיפול בחדר סנוזלן?

הטיפול בחדר מותאם באופן אישי לכל מטופל. חדר סנוזלן הוא חדר דינמי, המאפשר שינוי בהתאם למצב בו נמצא המטופל. באמצעות קרני לייזר צבעוניות ניתן להקרין על הקירות אלמנטים של צבע וצורה, מוזיקה וצלילים בוקעים מתוך הרמקולים ומאפשרים התהלכות רגועה בתוך החלל. ישנם גם אלמנטים חושיים שונים, כמו כריות או מזרנים, מזרקת מים ועוד שלל אמצעים גירויים.

המטופל מוזמן לחקור את הסביבה בקצב שלו, ללא הדרכה וללא הכוונה, אלא ללכת לפי רחשי הלב, לפי הקצב המתאים לו ולפי רצונו הבלעדי. למטפל תפקיד חשוב במהלך הטיפול – הוא המדריך של המטופל, הוא מלווה אותו במהלך החוויה ואף יוצר קשר אישי ופנימי עם המטופל, קשר הנסוב על ביטחון ואמונה. השהייה בחדר מספקת חיבור מחדש אל האני העצמי, היא מרגיעה וכמובן מעוררת את החושים הרדומים.

למי מתאים הטיפול? חולי אלצהיימר הנמצאים בשלבים הראשוניים של המחלה, לרוב חשים בלבול ומאבדים את הביטחון בסביבה. חדר סנוזלן עשוי להוות כלי חשוב בהחזרה של הביטחון ובשמירה על החושים הקוגניטיביים לאורך זמן רב יותר.

היכן מתבצעים טיפולים בחדר סנוזלן?

בישראל פועלים מספר מרכזים בהם יש חדרי סנוזלן המהווים חלק מזכויות חולי האלצהיימר. ניתן לקבל הפנייה מהרופא המטפל לחדר סנוזלן, או לפנות באופן עצמאי אל מכונים ומרכזים בהם ישנם חדרי סנוזלן, כדוגמת: המרכז לטיפול בקשיש במרכז הרפואי שערי צדק, בית איזי שפירא, בית חולים אסף הרופא ועמותת אנוש.

חדר סנוזלן הינו כלי נוסף המספק טיפול לחולי אלצהיימר. כאמור, הטיפול אינו מתאים לכל אחד ולא לכל שלב של המחלה, אך כאשר מחלת האלצהיימר מתחילה לתת את אותותיה, ובעיקר בשלב ההתחלתי או האמצעי של המחלה, ניתן להפיק כלים להתמודדות בריאה יותר, טובה יותר ובטוחה יותר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר