דף הבית » תסמיני אלצהיימר: אובדן זיכרון ועשרת הסימנים המוקדמים

תסמיני אלצהיימר: אובדן זיכרון ועשרת הסימנים המוקדמים

תסמיני אלצהיימרמחלת אלצהיימר (AD) היא מחלה מוחית המתקדמת באיטיות ומאופיינת כפגיעה פגיעה בזיכרון, המתקדמת בסופו של דבר להפרעות חשיבה, העדר יכולת תכנון, וליקויי שפה ותפיסה.

מדענים רבים מאמינים כי מחלה זו נובעת מגידול בייצור חלבון הנקרא חלבון בטא עמילואיד, או כתוצאה מהצטברות שלו, במצב המוביל למוות של תאי עצב. הסבירות למחלת אלצהיימר עולה במידה ניכרת לאחר גיל שבעים, והיא עלולה להשפיע על כחמישים אחוזים מהאנשים מעל גיל 85.

אך המחלה אינה נחשבת לחלק נורמלי מההזדקנות. לדוגמא, אנשים רבים חיים מעל גיל מאה ומעולם לא פיתחו מחלת אלצהיימר.

סימני האזהרה: תסמינים נפוצים של אלצהיימר

אנשים המציגים חלק מתסמינים אלו צריכים לעבור אבחון רפואי מלא.

אובדן זיכרון – שכחת תאריכים או אירועים חשובים.

קשיי ביצוע משימות מוכרות – בעיה עם זכירת כללי משחק אהוב או הדרך למקום מוכר.

בעיות שיחה או כתיבה – לדוגמא, אדם עשוי להיאבק למצוא את המילים הנכונות לפריטים או שמות של אנשים או מקומות.

דיסאוריינטציה לזמן ולמקום – לדוגמא, שכחה היכן הוא נמצא והעדר תחושת זמן מבחינת עונות השנה, תאריכים, והזמן החולף.

שיפוט לקוי או מופחת – לדוגמא, היגיינה לקויה או שיפוט לקוי בטיפול בכסף או עניינים כספיים.

בעיות ראייה – בעיות קריאה או שיפוט מרחקים.

בעיות בפתרון בעיות או תכנון – לדוגמא, בעיות במעקב אחר חשבונות קבועים או ביצוע מתכונים מוכרים.

העדר יכולת תכנון – לדוגמא – הצבת פריטים במקומות יוצאי דופן ולאחר מכן חוסר יכולת למצוא אותם.

שינויים במצב הרוח – כולל שינויי אישיות או התנהגות

אובדן יוזמה – כולל נסיגה מפעילות חברתית או מעבודה.

תסמיני אלצהיימר, כולל אלצהיימר מוקדם, כוללים בעיות בזיכרון, בשיפוט ובחשיבה. אובדן זיכרון ודמנציה מתקדמים ככל שמתקדמים שלבי אלצהיימר. התסמינים ניתנים לטיפול עם תרופות, אך לא קיימת תרופה המרפאת את המחלה.

אובדן זיכרון המשבש את חיי היומיום עשוי להיות תסמין אלצהיימר או דמנציה

קיימים עשרה סימני אזהרה ותסמינים, וכל אדם עשוי לחוות אחד או יותר מסימנים אלו במידה אחרת. אם אתה מבחין בסימנים ותסמינים אלו, עליך להתייעץ עם הרופא.

אובדן זיכרון והעדר ארגון בחיי היומיום

אחד הסימנים הנפוצים ביותר של אלצהיימר הוא אובדן זיכרון, במיוחד שכיחת מידע שנלמד לאחרונה. תסמינים אחרים כוללים שכחת תאריכים או אירועים חשובים, בקשה לחזרה על אותו מידע שוב ושוב, צורך מוגבר להסתמך על עזרי זיכרון, למשל פתקי תזכורות או מכשירים אלקטרוניים מסייעים, או קבלת סיוע מבני משפחה להתמודדות עם היבטי חיים בהם נהגו לטפל בעצמם.

בעיות תכנון או פתרון בעיות – חלק מהאנשים עשויים לחוות שינויי יכולת לפתח תכנית או לעקוב אחר ביצועה, או לעבוד עם מספרים. הם עשויים להתקשות בהכנת מתכון מוכר או לעקוב אחר החשבונות החודשיים. הם עשויים להתקשות בריכוז, ולוקח להם הרבה יותר זמן לבצע דברים, מכפי שהיה בעבר.

השלמת מטלות בבית, בעבודה, או שליטה במשימות – אנשים עם אלצהיימר מתקשים להשלים ביצוע משימות יומיומיות. לעיתים, הם עשויים להתקשות לנסוע או להגיע למקום מוכר, להתמודד עם משימות שוטפות בעבודה או לזכור כללי משחק אהוב.

בעיות זמנים או מקומות – החולים עשויים לאבד את המעקב אחר תאריכים, עונות השנה וחלוף הזמן. הם עשויים להתקשות להבין משהו אם אינו מתרחש מיד. לעתים הם עלולים לשכוח היכן הם או כיצד הגיעו לשם.

בעיות בהבנת תמונות ויחסים מרחביים – חלק מהאנשים מתקשים עם ראייה, כסימן לאלצהיימר. הם עשויים להתקשות בקריאה, שיפוט המרחק וקביעת צבע או ניגודיות, מה שעלול לגרום לבעיות נהיגה.

בעיות חדשות עם מילים או כתיבה – אנשים הסובלים מאלצהיימר עשויים להתקשות במעקב או שיחה. הם עשויים להפסיק שיחה באמצע ואין להם מושג כיצד להמשיך או שהם עשויים לחזור על עצמם. הם עשויים להיאבק עם אוצר המילים, מתקשים למצוא את המילה הנכונה, או לקרוא לדברים בשם הלא נכון.

העלמת ואובדן היכולת לבצע צעדים – אדם עם מחלת אלצהיימר עשוי להניח דברים במקומות יוצאי דופן. הוא עלול לאבד דברים ולא להיות מסוגל לשוב על הצעדים על מנת למצוא אותם שוב. לעיתים, הוא עשוי להאשים אחרים בגניבה. מצב זה עשוי להתרחש בתדירות גבוהה יותר לאורך הזמן.

בעיות בקבלת החלטות – לדוגמא, החולה עשוי להפגין שיפוט לקוי כשהוא מתמודד עם כסף, להימנע מטיפוח אישי או לשמור על היגיינה.

עזיבת עבודה או פעילות חברתית – אדם עם אלצהיימר עשוי להתחיל להימנע מתחביבים, פעילויות חברתיות, פרויקטים בעבודה או פעילות גופנית. הוא עשוי להתקשות לשמור על קשר עם חברים או לזכור כיצד להשלים תחביב אהוב. הוא עשוי אף להימנע מקשרים חברתיים בשל השינויים אותם הוא עובר.

שינויים ובעיות במצב הרוח – אישיות אנשים עם אלצהיימר עשויה להשתנות. הם עשויים להיות מבולבלים, חשדניים, מדוכאים, חוששים או חרדים. הם עשויים להיות נסערים בקלות בבית, בעבודה, עם חברים או במקומות מחוץ לאזור הנוחות שלהם.

מה לעשות עם ההבחנה בסימנים אלו – עם ההבחנה בכל אחד מסימני ותסמיני אלצהיימר, אין להתעלם מהם, ויש לקבל ייעוץ רפואי. עם איתור מוקדם, ניתן להפיק תועלת מקסימאלית מהטיפולים הזמינים, לחקור טיפולים שעשויים לספק מעט הקלה מהתסמינים ולסייע בשמירת רמה מוגברת יותר של עצמאות. ניתן אף להגביר את הסיכויים להשתתף בניסויים תרופתיים קליניים המסייעים לקידום המחקר.

סימן נוסף שעלול להעיד על אלצהיימר, כך נמצא במחקר שנמשך כ- 12 שנים, הינו שנת צהריים ארוכה. על פי המחקר, גברים שישנו במשך שעתיים במהלך היום, נמצאו בסיכון גבוה ב-66% לסבול מהידרדרות קוגניטיבית, לעומת לגברים שישנו פחות מ-30 דקות במהלך היום. להרחבה בנושא: מה הקשר בין שנת צהריים לאלצהיימר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר