דף הבית » טיפול במוסיקה

טיפול במוסיקה

טיפול במוסיקהמוסיקה מהווה אמצעי משמעותי התופס מקום נכבד בטיפול ועבודה עם אנשים הסובלים מאלצהיימר ודמנציה. המודעות לאפשרות הטיפול החדשה יחסית גרמה לבתי אבות ומוסדות סיעודיים לצאת בפרויקט המבוסס על טיפול במוסיקה לסוגיה השונים.

אלצהיימר ומוסיקה

במדינת ישראל חיים כ-100 אלף אנשים החולים באלצהיימר וכן כמעט כל אדם שני מעל גיל 80 סובל ממנה. בעולם ישנם 37 מיליון בני אדם הסובלים מהמחלה. המוסיקה הינה בעלת השפעה ייחודית ויוצאת דופן גם בשלבים מתקדמים של המחלה, המוסיקה עשויה לשפר את מצב הרוח, לעורר תחושות חיוביות ולשפר את איכות חיי המטופל.

ההסבר העומד מאחורי הכוח החיובי של המוסיקה טמון בהשפעת מקצבים היוצרים תגובה שכלית ונפשית, המוסיקה משפיעה על אזורים מרכזיים במוח המגיבים לצלילים ומקצבים הנקלטים בשמיעה. הטיפול אפקטיבי אף בשלביה המאוחרים של המחלה משום שהשפעתו החיובית נמשכת גם בעת שהתפקוד הקוגניטיבי משובש.

מחקר וממצאים

מנתונים וממצאים אשר עלו במחקרים ניתן להצביע ולהסיק כי חולי אלצהיימר מגיבים באופן חיובי למוזיקה, התגובות כוללות מספר מישורים בהם הקוגניטיבי, הפיזי, ההתנהגותי והחברתי. המוסיקה מהווה נדבך אשר מקנה מסגרת לחולים וכן מציעה למטופלים דבר מוכר היכול להרגיע ולהשקיט במצבים של חוסר נוחות ושקט, עוד נמצא כי מוסיקה נשארת בזיכרון במוחו של המטופל כדבר האחרון עד לשלבים האחרונים של המחלה.

השפעות המוסיקה

המוסיקה מעוררת הקשרים לגבי אירועים מסוימים בחיי המטופל ומציפים מגוון של רגשות, הקשר ההדוק לזיכרונות מהעבר והזיכרון המזהה צליל ומנגינה מוכרים משפיע באופן חיובי ויוצר תחושות של רוגע וביטחון. חשוב להקפיד ולבדוק מראש כי המנגינה או השיר אינם עלולים לעורר זיכרונות כואבים ובמידה והתגובה היא שלילית יש לחדול מהשמעת המוסיקה הספציפית.

על סמך הניסיון נמצא כי קטעים מוסיקליים מגילאי 18-25 הם בעלי ההשפעה החיובית ביותר, משיגים תגובות חזקות ויוצרים מעורבות. מוסיקה מוכרת שאנה מעוררת זיכרונות הינה כלי יעיל גם כן המפתחת תגובות חדשות, משחררת ממתח וגורמת להרפיה, ניתן להבחין בשיפור גם בשינה לאור טיפול מוצלח. כאשר המטופל נמצא בשלבים מאוחרים של המחלה יעילותה של מוסיקה מהילדות הכוללת שירי עם נמצאת כבעלת ההשפעה המשמעותית ביותר.

התאמת המוסיקה לצורך

מוסיקה מרגיעה ושקטה בעלת מקצבים מהירים וצלילים קשתיים עשויה לסייע ולקדם תנועה אצל המטופל, מומלץ להשתמש במוסיקה הנוגעת לכל שלבי החיים של המטופל לפי תקופות. את תוצאות הטיפול במוסיקה ניתן לראות בשיפור ביכולות התפקודיות ובבצוע פעולות יומיומיות כגון אכילה, רחצה ותנועה מחדר אחד לאחר.

לקראת השינה טוב להשמיע מנגינות מרגיעות ושירי ערש כוללים מקצב איטי. טיפול ופעילות המבוססת על מוסיקה מסייעת למטופל להקל על העומס הנפשי והרגשי הנוצר בשל הקושי בביטוי מילולי והקושי בעיבוד גירויים מהסביבה.

חיבור עצמי

הטיפול הייחודי פונה לרגשות החולה וכן לכוחות הקוגניטיביים, למחשבותיו ולזיכרונותיו, המוסיקה מחזירה את המחולה לעצמי שלו המתקיים גם בזמן המחלה אולם החיבור העצמי נפגע, המוסיקה מקלה על החולה להגיע למקומות אשר אצל אדם בריא הם מובנים מאליהם. המוסיקה מעשירה את חייהם של המטופלים ומספקת ארגון, יציבות ומיקוד.

המוסיקה מוכרת ככלי טיפולי בזכות סגולתה לעורר זיכרונות חבויים ויכולתה לחבר את החולה למילים ומחשבות אשר אבדו. התגובה החיובית למוסיקה אינה תלויה בזיכרון בלבד אלא מתחברים לעומק הרגשי של האדם, גם חולים במצב של שיטיון עמוק הגיבו בהתרגשות ואף בבכי למשמע מוסיקה גם כזו שאינה מוכרת. הצלילים מאפשרים להתגבר על המחסום האמוציונאלי.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר