דף הבית » בקרוב תאושר אדוקנומאב – התרופה החדשה נגד אלצהיימר

בקרוב תאושר אדוקנומאב – התרופה החדשה נגד אלצהיימר

מחלת האלצהיימר היא אחת המורכבות שאפשר לחשוב עליהן. מחלה קשה זו, במסגרתה האדם חווה פגיעה במערכת העצביםבקרוב תאושר תרופה חדשה נגד אלצהיימר – אדוקנומאב המרכזית, מביאה לניוונם האיטי אך הבלתי נמנע של תאי העצב במוח. התוצאה היא ירידה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי של האדם (למשל הידרדרות של הזיכרון ותפקודי המוח, ירידה בפעילות המוטורית וחוסר יכולת לבצע פעולות שגרתיות), ועקב כך ביכולת ההתנהלות העצמאית שלו.

אלצהיימר תוקפת בעיקר קשישים, ונכון לנקודת הזמן הנוכחית בלתי אפשרי לטפל בה. אבל האם תרופה חדשה, שמעוררת עניין עצום בעולם לאחרונה, תביא את הבשורה שכל חולה אלצהיימר – ובמידה מסוימת גם כל אדם – מקווים לשמוע?

בואו נכיר מקרוב את התרופה – אדוקנומאב

לאחרונה הודיעה חברת תרופות אמריקאית בשם "ביוגן" על כך שהצליחה לפתח את התרופה הראשונה מאז ומעולם שעשויה לסייע לחולי אלצהיימר. התרופה, בשם אדוקנומאב (Aducanumab), נמצאת כעת בהליכי אישור על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA. התקווה היא שהסקירה המהירה שאמורה להתבצע לתרופה תסתיים בכך שהיא תאושר לשימוש. אם הכול יילך כשורה, ייתכן שהתרופה תהיה מאושרת לשימוש עוד בחודש מרץ 2021.

המנגנון העיקרי בתרופה מקשר אותה עם חלבון בטא בשם עמילואד, שהוא "החשוד המיידי" בהתפתחות מחלת האלצהיימר בקרב קשישים. החלבון הזה מצטבר בכמויות גדולות בגוף בעת מחלה, ומביא לאותם תסמינים לא נעימים שתוארו מעלה. התרופה אמורה למנוע מראש מצב בו העימילואיד מצטבר בכמויות גדולות בגוף, מה שמצמצם בצורה משמעותית את קצב ההתפשטות של המחלה ואף עשוי לעצור אותה לחלוטין.

האם הבשורה תגיע מבית חברת ביוגן?

עד כה ערכה חברת ביוגן ניסויים קליניים בקרב חולי אלצהיימר, במטרה לראות כיצד התרופה משפיעה על תפקודם ותסמיניהם של חולי הקורונה. החברה מצאה כי משתתפי המחקר שכן קיבלו את התרופה הצליחו לבצע בצורה מוצלחת יותר משימות באופן יום-יומי ולשמר את הזיכרון שלהם. זאת בהשוואה לקבוצת הנבדקים שקיבלו תרופת דמה (פלצבו), אצלם לא היה שיפור כלשהו בתסמינים.

חשוב לשים לב שבשלבים שונים לאורך הניסויים שביצעה החברה לפני שנים ספורות, תוצאות הטיפול בתרופה היו מעורבות יותר. למרות זאת, השיפור בתוצאות הטיפול בתרופה בניסויים האחרונים הביא לצעד המדובר של חברת ביוגן, בתקווה שהבדיקה המקיפה שתתבצע – וכמובן שגם ניסויים נוספים שייערכו – יספקו תשובה חד משמעית לגבי היעילות ואחוזי ההצלחה האפשריים של התרופה בהתמודדות עם אלצהיימר.

אופטימיות זהירה

יש להדגיש כי כיום מוצעים אי אילו טיפולים שעשויים לסייע לחלק מהתסמינים של חולי האלצהיימר, שיפור שעשוי להקל במידת מה על היכולת שלהם לתפקד ולהתנהל באופן עצמאי. ההבדל העיקרי בין הטיפולים המסורתיים המוצעים כיום לבין התרופה, הוא שהתרופות הקיימות עד כה עשויות להביא לכך שתהליך איבוד הזיכרון של חולי האלצהיימר ייעשה איטי. אדוקנומאב, לעומת זאת, אמורה להציע פתרון שורשי הרבה יותר: לשנות את האופן בו מתפתחת המחלה כולה, וכאמור – בתרחיש האופטימי גם לעצור את המחלה.

עם זאת, ברור שיש עוד לא מעט לעבור על מנת שניתן יהיה לטעון בפה מלא שנמצאה סוף סוף תרופה שעשויה להפחית בצורה משמעותית את התסמינים הקוגניטיביים של מחלת האלצהיימר, או אפילו לעצור את התפשטות המחלה. אם זה יקרה – וכולנו תקווה שכך יהיה הדבר – ניתן יהיה להציע סוף סוף טיפול במחלה חשוכת מרפא, הפוגעת מדי שנה באינספור קשישים, משפיעה עליהם רבות ומונעת מהם את היכולת לתפקד באופן עצמאי.

מקורות ולקריאה נוספת:
1. אלצהיימר – סימפטומים, אבחון, מניעה וטיפול – המרכז הרפואי איכילוב
2. Aducanumab – Wikipedia
3. Therapeutics – Aducanumab – AlzForum
4. Biogen Drug Could Inspire New Hope For Alzheimer's Treatments

 

אולי יעניין אותך גם:

טיפול תרופתי להפרעות התנהגות

מוזיקה ומחלת האלצהיימר – סיוע המוזיקה לחולי אלצהיימר

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר