דף הבית » תפקיד הפסיכיאטר במחלת אלצהיימר

תפקיד הפסיכיאטר במחלת אלצהיימר

טיפול פסיכיאטרי לאלצהיימרהמאפיין המרכזי של מחלת אלצהיימר הוא ירידה ביכולת הקוגניטיבית, כתוצאה מניוון התאים במוח, אך בנוסף מתרחשים תסמינים נפוצים הכוללים הפרעות התנהגותיות, ירידה במצב הרוח ומצבים פסיכוטיים, המחייבים התייחסות נפרדת וטיפול אישי.

מאפייני הפסיכוזות

קיימות שתי הפרעות פסיכוטיות שכיחות ביותר בקרב חולי אלצהיימר. הראשונה היא מחשבות שווא והשנייה היא הזיות. שתי ההפרעות מתבטאות בהתנהגויות משובשות של החולה. תחושות, תחושה שמרמים אותו, גונבים ממנו או משקרים לו, הן תחושות נפוצות.

הזיות של שמיעה וראייה הן גם חלק מהמאפיינים הפסיכוטיים, אשר השכיחות ביותר שבהן הן ראייה של דמויות שאינן קיימות, התחושה כי הדמויות מהטלוויזיה נמצאות בתוך הבית וכן שמיעה של קולות שונים. כל אלו יוצרות אצל החולה פחד, חרדה ואף דיכאון.

הסיבות לפסיכוזות בקרב חולי אלצהיימר

ישנן שתי גישות הבאות לתת הסבר לפסיכוזות השונות מהן סובלים חולי אלצהיימר. גישה האחת היא גישה פסיכולוגית, הגורסת שמחשבות שווא והזיות הן תוצאה של החולה, אשר אינו מודע למצבו, המנסה לספק הסברים שונים לתופעות. העלמות של חפצים מהבית, הזיות של ראייה ושמיעה – כל אלו הם בדמיונו של החולה.

גישה אחרת היא הגישה הפסיכיאטרית, אשר קובעת כי הפסיכוזות הן תוצר לוואי של התנוונות התאים במוח וירידה בכמות החומרים הדרושים לגוף לתפקוד מוחי פעיל. בין אם הסיבה היא פסיכולוגית או פסיכיאטרית, הרי שיש צורך להתאים טיפול אפקטיבי למצבים אלו, בעיקר כאשר מדובר בהתקפים פסיכוטיים העלולים לסכן את בריאותו של החולה.

מהלך הטיפול הפסיכיאטרי

בשלב הראשון על החולה לעבור מבחן מיני מנטל, על מנת לקבוע אבחון פסיכיאטרי, כמו גם את סוגי הפסיכוזה ממנה הוא סובל. השלב הפסיכוטי נוטה להימשך בין שנה לשנתיים, כשהמחלה בשלב הביניים, כלומר, בין התחלת הדמנציה ועד לשלב של התנוונות מוחית.

במידה והשלב הפסיכוטי קל, ואינו מפריעה להתנהלות יום יומית שגרתית, עד כמה שניתן, ולא נשקפת כל סכנת חיים לחולה, לרוב יומלץ שלא לטפל באמצעים תרופתיים. במידה והמצב הפסיכוטי יוצר אצל החולה דיכאון וחרדה, ניתן לשלב טיפול תרופתי.

תרופות פסיכיאטריות לחולי אלצהיימר

השימוש בתרופות פסיכיאטריות לחולי אלצהיימר ייקבע אך ורק אם מדובר במצב מסכן חיים.

תרופות אטיפיות – תרופות כגון אולנזין או ריספרידון מתאימות לסובלים מהזיות ופרנויה. המימון יהיה נמוך בדרך כלל, על מנת לבדוק את תגובת החולה לתרופה ולמנוע תופעות לוואי.

תרופות אנטיפסיכוטיות – תרופות כגון הלופרידול עשויות לשפר את המצב הפסיכוטי של החולה. המימון של התרופה יהיה נמוך מאחר והיא כרוכה בתופעות לוואי.

התרופות הפסיכוטיות מהדור החדש בעלות פחות תופעות לוואי, אך הן עדיין אינן חפות ממנו. לכן, כל טיפול תרופתי בחולה אלצהיימר יחל במימון נמוך במיוחד, ובהדרגה יעלה, בהתאם למעקב של הפסיכיאטר המטפל. יש לציין, כי המצבים הפסיכוטיים של חולי אלצהיימר חולפים מעצמם, ככל שהמחלה מתקדמת, כך שבעת הטיפול התרופתי ישנה חשיבות רבה מאוד למעקב רפואי אישי.

זהו מצב מורכב להתמודדות לחולה ולבני משפחתו, אך לא תמיד כדאי ליטול תרופות פסיכוטיות. רק כאשר מדובר במצב העשוי לסכן את חייו של המטופל יש צורך בטיפול תרופתי, תחילה במינונים נמוכים במיוחד. המעקב הרפואי הקבוע הוא חלק חשוב לכל אורך הטיפול בחולי אלצהיימר, על מנת שניתן יהיה להתאים טיפול שונה לכל שלב של המחלה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר