פסיכוגריאטר לאבחון וטיפול באלצהיימר
עם החשד להתעוררות תסמיני דמנציה אצל בן משפחה, מתעוררת ההתלבטות לגבי איש המקצוע הנכון עימו ניתן להתייעץ.
ההעדפה היא לקבל חוות דעת מקצועית של מומחה שיעריך את המצב במדויק, אך איך ניתן לדעת אם פסיכוגריאטר, נוירולוג או פסיכיאטר הם אנשי המקצוע הטובים ביותר לקביעת אבחון דמנציה?
קווי הדמיון בין פסיכוגכיאטר לפסיכיאטר
פסיכיאטרים ופסיכוגריאטריה עוברים הכשרה זהה, החל בארבע שנות לימוד בבית הספר לרפואה, ולאחר מכן מתמחים בענפים בהם בחרו. בשלב הבא הם עשויים לבחור להמשיך ללמוד את תת ההתמחות הקשורה לתחומם.
לכן, שני אנשי מקצוע אלו השלימו דוקטורט בתחומם, ומוסמכים לערוך מבדקים נפשיים, לבצע מחקרים, לאבחן דמנציה ולרשום תרופות בהתאם לצורך. פסיכיאטר ופסיכוגריאטר מיומנים לטפל במספר מצבים רפואיים, ובמקרים מסוימים הם מתייעצים עם אנשי מקצוע אחרים.
פסיכיאטר ופסיכוגריאטר: ההבדלים
הבנת ההבדלים בין פסיכיאטר לפסיכוגריאטר היא קלה ביותר אם בוחנים את ההבדלים בהקשר של התסמינים אליהם מתייחסים. המוח הוא האיבר המסובך ביותר, אך לפחות המובן ביותר בגוף. זהו איבר מרכזי האחראי על תפקוד הגוף, כולל תפקודים מרצון ושלא מרצון.
השוואה זו, גם אם אינה מושלמת, עשויה לסייע בהבנת ההבדלים בין פסיכיאטר לפסיכוגריאטר, פסיכיאטר מתייחס לתסמינים שמקורם במוח, המוליכים לתפקודים חריגים, כלומר, התנהגויות אנושיות, ופסיכוגריאטר מתמקד ומטפל בתסמינים שמקורם במוח, המייצרים תפקודים חריגים שאינם רצוניים.
אז עם איזה איש מקצוע יש להתייעץ?
ייעוץ עם פסיכיאטר או פסיכוגריאטר יוביל בסופו של דבר לאבחנה נכונה של נוכחות או שלילת דמנציה, גם אם בסופו של דבר אחד מאנשי מקצוע אלו יפנו אתכם למומחה השני לקבלת הערכה פרטנית יותר. אם חולי דמנציה סובלים מהזיות או מתסמינים אגרסיביים, למשל, יתכן שמומלץ יהיה לדון בבעיה עם פסיכיאטר המתמחה בגריאטריה. איש מקצוע זה מוסמך לרשום תרופות אנטי פסיכוטיות, המשמשות לטיפול בתסמינים אלו.
פסיכוגריאטר עשוי להיות אפשרות טובה יותר, אם נוכחים תסמינים נוירולוגיים אחרים מעבר לשינויי זיכרון, מצב רוח והתנהגות, כגון תנועות שאינן רצוניות. אך גם פסיכוגריאטר מסוגל לספק אבחון ראשוני של דמנציה, וכן להדריך אתכם בכיוון הטוב ביותר.