דף הבית » מהי דמנציה וסקולרית?

מהי דמנציה וסקולרית?

דמנציה וסקולריתלקראת העשור השביעי של החיים מחלת הדמנציה הופכת להיות נפוצה יחסית. הגישה המקובלת היא להאשים את מחלת האלצהיימר בתופעות הבלבול, הירידה בזיכרון והפגיעה המוחית שהולכת ומתרחבת.

אך דמנציה יכולה להופיע גם כתוצאה ממחלות נוספות. דמנציה וסקולרית פוגעת בשניים עד שלושה מתוך עשרה קשישים המאובחנים עם דמנציה. האם ניתן לנקוט בצעדים שיפחיתו את הסיכון למחלה זו? כיצד ניתן לאבחן את המחלה והאם ניתן להחלים ממנה?

מהם הגורמים לדמנציה הוסקולרית?

המחלה, הפוגעת יותר בגברים מאשר בנשים, נגרמת בעיקר בשל היבטי סגנון חיים. יש ככל הנראה גם סיבות גנטיות, אך תזונה לקויה, מיעוט בפעילות גופנית ועישון, מגבירים באופן משמעותי את הסיכון למחלה.

לחץ דם גבוה ומחלות לב שונות מגבירים באופן ניכר את הסיבות דמנציה מסוג זה, וכולסטרול גבוה, משקל יתר ועישון מהווים גורמי סיכון מאוד משמעותיים.

באופן ישיר, דמנציה וסקולרית מתרחשת כתוצאה מנזק לרקמת המוח בשל זרימת דם לקויה, העשויה להיווצר בשל הסתיידות כלי דם או בשל היווצרות קריש החוסם את כלי הדם לחלוטין.

השלכות הפגיעה המוחית

הירידה בזרימת הדם למוח והמחסור בחמצן מובילים עם הזמן לשיטיון, פגיעה בתפקוד מוחי וירידה בתפקודי זיכרון ולעתים גם פגיעה נוירולוגית.

יש והדמנציה מתרחשת בעקבות אירוע נקודתי, כדוגמת פגיעת ראש או שבץ מוחי, אך לעתים הפגיעה מתמשכת יותר ולא ניתן לקבוע לה נקודת התחלה ברורה.

התסמינים המובילים לאבחון

אבחון דמנציה וסקולרית יכול להתבצע באמצעות כמה דרכים, ולעתים יש צורך להשתמש בכמה כלים. כאשר מדובר בחסימה של כלי דם במוח שהביאה לאירוע חריף, ניתן להבחין בפגיעות נוירולוגיות מסוגים שונים.

התסמינים העיקריים הם שיתוק או חולשה התוקפת את הידיים או הרגליים, ודיבור שאינו ברור. חלק מהחולים חווים ירידה כללית בתחושתיות, שיתוק באזור הפנים, סחרחורות, ופגיעה בתיאום יד-עין. עם הזמן יופיעו תסמינים נוספים כגון ירידה ביכולת הזיכרון, פגיעה ביכולת התקשורת, חוסר התמצאות בסביבה, קשיים בחשיבה לוגית.

גישות האבחון – דמנציה וסקולרית ניתנת לאבחון באמצעות הדמיות שונות (למשל שימוש במכשיר תהודה מגנטית או סי טי). בנוסף, ישנם מבחנים שונים המאתרים קשיים בתפקוד מוחי, התדרדרות הזיכרון, וירידה ביכולת לזיהוי פנים.

שיטות יעילות למניעת או האטת דמנציה וסקולרית

כשמדובר באנשים בעלי משקל עודף ורמה גבוה של כולסטרול – מומלץ להקפיד על פעילות גופנית בפיקוח וניתן גם להשתמש בתרופות להורדת רמת כולסטרול. הפחתה בעישון מביאה גם היא להורדת הסיכון לחסימת כלי דם במוח ובמידה והחולה סובל גם מרמה גבוה של סוכר בדם, יש לקבל טיפול להורדת רמות הסוכר.

כשמזוהה סיכוי גבוה להיווצרות קריש דם במוח, נקבע טיפול תרופתי שמטרתו דילול הדם ונוגדי קרישה. ישנם סוגים שונים של תרופות למניעת קרישת דם ואם תרופה אחת איננה יעילה או גורמת לתופעות לוואי קשות, ניתן להציע חלופה.

צעדים לשיפור מצב חולי דמנציה וסקולרית

קיימות תרופות שיכולות להאט את התקדמות המחלה ולהפחית חלק מהסימפטומים. פיזיותרפיה, הידרותרפיה ופעילות ספורטיבית מתונה יכולים גם הם להביא לשיפור. גם טיפול רגשי יכול להועיל וכן סיוע של קלינאית תקשורת, במידה ועולה הצורך לשקם ולטפל בנזק שנגרם למנגנוני השפה והתקשורת במוח.

גם פעילות חברתית נחשבת כמועילה ביותר, והבדידות וההסתגרות מובילים להחמרת התסמינים.  מועדונית חברתית יכולה להוות חלק מהפתרון שכן לא כדאי להסתמך אך ורק על טיפול תרופתי.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715460

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר